Bli bedre kjent med: Färjestad

Noen grunnleggende presentasjon av Färjestads BK er vel egentlig overflødig. De aller fleste hockeyfans på Hamar har et inngående kjennskap til vår nærmeste SHL-klubb. Den er også kjent for å ha hatt en rekke nordmenn i sine rekker. Dette blir nesten som et lokalderby å regne! (Forsidefoto: Fredrik Karlsson/Champions Hockey League)

Veien til CHL

Färjestad sikret plassen i CHL ved å vinne den grunnserien i SHL. De var blant favorittene til å ta det svenske mesterskapet også, men gikk på et sjokkerende 0-4 tap i kvartfinalen mot overraskelseslaget Rögle! Som et vedvarende topplag i ligaen er de ofte med i CHL, dette er deres åttende deltakelse. Foreløpig har de til gode å ta seg forbi kvartfinalene.

FBK har hatt en strålende CHL-sesong så langt og leder hele ligaen før den siste runden. Fire lag kan ta de igjen, men det vil kreve store seire for samtlige, kombinert med at Storhamar tar alle poengene.

Spillere å se opp for

Linus Johansson (31)

Färjestads kaptein er den vi kjenner best etter en fantastisk sesong i Storhamar for 10 år siden! Han er fast inventar på Tre Kronor og har passert 60 kamper for dem. Han har fremdeles et stort hjerte for Storhamar og var senest på besøk til Christian Larrivées testimonial.

David Tomasek (28)

Tsjekkisk landslagsmann og nykronet verdensmester. Toppscorer i SHL forrige sesong og har flest scoringer hos FBK i årets CHL-sesong med fire.

Joel Nyström (22)

Offensiv back som har spilt hele karrieren for FBK. Signert av Carolina Hurricanes før sesongen, men spiller på utlån nå.

Andre å notere seg: Oskar Steen, tredje beste poengplukker i CHL med ni poeng, Maxime Legacé, CHLs beste målvakt av de som har spilt mer enn en kamp. Stian Solberg, kom fra Vålerenga før denne sesongen.

Hamargutten Marius Holtet rakk aldri å spille seniorkamper for SIL, men har sju sesonger i FBK. Steffen Thoresen og Martin Johnsen har vært i klubbens akademi, sistnevnte har også a-kamper for de. Jimmy Andersson har Färjestad som moderklubb.

Linus Johansson (Foto: Fredrik Karlsson)

Historie

Färjestad BK ble stiftet i 1932 og satset først på bandy. Hockey ble testet ut i starten av 40-tallet, men nedlagt etter noen år før omstarten i 1956. De rykket opp på øverste nivå i 1971 og ble svenske mestere for første av hittil ti ganger i 1980. Siden Elitserien/SHL ble grunnlagt i 1974-75 er de den eneste klubben som har spilt alle sesongene. De hadde en gullalder fra slutten av 90-tallet og til starten av 2010-tallet hvor de var i finalen i SM 10 ganger på 15 år og tok seks titler. Det siste kom i 2011 og siden den gang har det bare blitt ett nytt mesterskap, nemlig i sesongen 21-22.

Klubben har til alle tider hatt et nært samarbeid med den lokale kaffeprodusenten Löfbergs og spilte i mange år i deres farger lilla og gult før de gikk tilbake til grønt og hvitt for noen år tilbake. Löfberg er også sponsor for hjemmearean Löfbergs Arena som ble åpnet i 2001 og har plass til 8250 tilskuere.

Löfbergs Arena (Foto: Fredrik Karlsson)